Marcepan - idealny do dekoracji
By świąteczne ciasta nie tylko smakowały, ale również cieszyły oczy naszych gości, koniecznie zadbajmy o odpowiednie przystrojenie wypieków. Służyć nam w tym mogą gotowe dekoracje, dostępne w sklepach oraz w cukierniach - mogą to być różnego rodzaju figurki do postawienia na torcie czy słodkie kremy do pisania oraz malowania. Jeśli jednak mamy czas, szczyptę fantazji, oraz odrobinę chęci do poeksperymentowania w kuchni, możemy wykonać takie ozdoby samodzielnie.
Zobacz także: Czym zdobić ciasta wielkanocne?
Do przygotowania marcepanu własnej roboty potrzebujemy:
- 0,5 kg cukru pudru
- 0,5 kg migdałów
- aromatu migdałowego
- 4 białka.
Migdały należy obrać i zmielić. Dodać trochę cukru pudru, ucierając, dodawać białka i pozostały cukier oraz olejek migdałowy, aż powstanie masa o konsystencji przypominającej plastelinę. Powstałą masę można dowolnie barwić.
Tak przygotowany marcepan możemy rozwałkować i foremkami wycinać odpowiednie kształty. Do zdobienia mazurków wykorzystać możemy nie tylko klasycznie sklejane różyczki, lecz także tematyczne kompozycje, takie jak zajączki, kurczaczki czy pisanki.
Polecamy: Wielkanocny makowiec - kiedyś a dziś
Wersja ekonomiczna
Do nieco „oszczędniejszej” propozycji wykonania masy marcepanowej możemy użyć:
- 1 margaryny
- 15 dag mleka w proszku
- 15 dag mąki
- 200 ml wody
- 1,5 kg cukru pudru
- aromatu waniliowego.
Margarynę roztopić, dodać mąkę oraz mleko. Po przestudzeniu połączyć z cukrem pudrem, wyrobić ciasto. Dodać olejek migdałowy. W razie, gdyby ciasto było zbyt rzadkie i się lepiło, można śmiało dodawać więcej cukru.
A kiedy już nacieszymy oczy nasze i naszych gości, możemy zaplanować wycieczkę na Węgry, do miasteczka Szentendre, gdzie w jedynym na świecie Muzeum Marcepanu porównamy swoje dekoracje z osiągnięciami najwybitniejszych mistrzów sztuki pysznego zdobienia…
Zobacz także: Marcepan - węgierski specjał