Marcepan do zdobienia mazurków

Marcepan - ten nieco zapomniany już dziś smakołyk - za sprawą przegranej walki z czekoladą - znów upomina się o naszą uwagę. Świetną okazją do wskrzeszenia przysmaku niech będą zbliżające się święta wielkanocne. W końcu w wariacjach związanych z cudami, jakie czyni przy dekoracji mazurków nie ma sobie równych…
/ 11.03.2010 12:50

Marcepan - idealny do dekoracji

By świąteczne ciasta nie tylko smakowały, ale również cieszyły oczy naszych gości, koniecznie zadbajmy o odpowiednie przystrojenie wypieków. Służyć nam w tym mogą gotowe dekoracje, dostępne w sklepach oraz w cukierniach - mogą to być różnego rodzaju figurki do postawienia na torcie czy słodkie kremy do pisania oraz malowania. Jeśli jednak mamy czas, szczyptę fantazji, oraz odrobinę chęci do poeksperymentowania w kuchni, możemy wykonać takie ozdoby samodzielnie.

Zobacz także: Czym zdobić ciasta wielkanocne?

Do przygotowania marcepanu własnej roboty potrzebujemy:

  • 0,5 kg cukru pudru
  • 0,5 kg migdałów
  • aromatu migdałowego
  • 4 białka.

Migdały należy obrać i zmielić. Dodać trochę cukru pudru, ucierając, dodawać białka i pozostały cukier oraz olejek migdałowy, aż powstanie masa o konsystencji przypominającej plastelinę. Powstałą masę można dowolnie barwić.

Tak przygotowany marcepan możemy rozwałkować i foremkami wycinać odpowiednie kształty. Do zdobienia mazurków wykorzystać możemy nie tylko klasycznie sklejane różyczki, lecz także tematyczne kompozycje, takie jak zajączki, kurczaczki czy pisanki.

Polecamy: Wielkanocny makowiec - kiedyś a dziś

Wersja ekonomiczna

Do nieco „oszczędniejszej” propozycji wykonania masy marcepanowej możemy użyć:

  • 1 margaryny
  • 15 dag mleka w proszku
  • 15 dag mąki
  •  200 ml wody
  • 1,5 kg cukru pudru
  • aromatu waniliowego.

Margarynę roztopić, dodać mąkę oraz mleko. Po przestudzeniu połączyć z cukrem pudrem, wyrobić ciasto. Dodać olejek migdałowy. W razie, gdyby ciasto było zbyt rzadkie i się lepiło, można śmiało dodawać więcej cukru.

A kiedy już nacieszymy oczy nasze i naszych gości, możemy zaplanować wycieczkę na Węgry, do miasteczka Szentendre, gdzie w jedynym na świecie Muzeum Marcepanu porównamy swoje dekoracje z osiągnięciami najwybitniejszych mistrzów sztuki pysznego zdobienia…

Zobacz także: Marcepan - węgierski specjał

Redakcja poleca

REKLAMA