Marcepan

Marcepanowe owieczki mogą być ozdobą dziecięcego tortu.
Z marcepanem spotykamy się w większości cukierni, gdyż jest on bardzo często elementem dekoracyjnym ciast i ciasteczek. Ta specyficzna „guma” jest w stanie utrzymać wszystko na właściwym miejscu, a na dodatek jest zdrowa.
/ 01.03.2010 14:54
Marcepanowe owieczki mogą być ozdobą dziecięcego tortu.

Marcepan znany był w Europie już w czasach średniowieczny, najprawdopodobniej jego kolebką jest Turcja. Współczesną stolicą marcepanu jest Lubeka, miasto w Niemczech. Niegdyś bardzo popularny, zaczął powoli ustępować miejsca czekoladzie. W dawnej Polsce placek marcepanowy był podstawą każdego wesela.

Polecamy: Marcepan - węgierski specjał

Dziś marcepan można spokojnie kupić prawie w każdym lepszym sklepie, ale równie dobrze można go przygotować samemu w domu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w kilka łatwo dostępnych składników i troszkę cierpliwości. Marcepan w około 25% składa się z migdałów, dlatego też warto zakupić ich przynajmniej 150g (chociaż cukiernicy twierdzą, że im więcej migdałów, tym lepszy wychodzi marcepan; ale i tutaj trzeba pamiętać o umiarze). Drugim istotnym składnikiem jest cukier. I mamy już wszystko, można przystąpić do przyrządzania marcepanu. Podaje przykładowy przepis na domowy marcepan:

Składniki:

  • 120g migdałów (należy je namoczyć, by łatwiej było później obrać ze skórki)
  • 120g cukru pudru
  • 1 białko
  • sól

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, tak by powstała gładka masa. Jeżeli okaże się, że wyszedł nam zbyt twardy marcepan, to zawsze można dodać odrobinę wody, by go zmiękczyć. W odwrotnym przypadku zaleca się dodanie odrobiny cukru pudru. Marcepan, jak z cukierni, gotowy!

Gdy mamy już przygotowany marcepan, możemy albo przystąpić do dekoracji ciast, albo przygotować inne smakołyki, w których główną rolę odgrywa marcepan, np.

Marcepan w czekoladzie:

Składniki:

  • marcepan
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)

Z przygotowanej uprzednio masy marcepanowej formujemy tzw. podłużne cukiereczki. Następnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa marcepanowa z różą

Składniki:

  • 25dkg obranych migdałów
  • 25dkg cukru
  • 125ml wody
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki octu
  • 2 łyżki tartej róży cukrowej

Migdały zmielić, a następnie wymieszać w misie z tartą różą i pozostałymi składnikami. Otrzymujemy wspaniałą masę, która doskonale nadaje się na nadzienie, np. do ciasteczek.

Poduszeczki marcepanowe

Składniki:

  • 1 puszka (314 ml) mandarynek (należy je odsączyć)
  • 20 dag masy marcepanowej (pokrojony w kostkę)
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 dag marmolady pomarańczowej
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka śmietanki kremówki
  • 35 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 15 dag chudego twarogu
  • 8 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Wymieszać mandarynki, marcepan, 5dag cukru i marmoladę. 1 jajko rozbić i oddzielić od siebie żółtko oraz białko. Białko ubić na pianę, a żółtko należy zmieszać ze śmietaną. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej, twaróg, mleko, pozostałe jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki mieszać, dopóki nie otrzyma się gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować, a następnie podzielić na prostokąciki o wymiarach 10 na 15. Na każdy prostokąt położyć odrobinę masy mandarynkowo-marcepanowej (nie za dużo, by nie było problemu z zamknięciem ciasteczka). Placuszki sklejamy w taki sam sposób jak pierogi, brzegi najlepiej jest posmarować białkiem (by zabezpieczyć ciasto przed rozklejeniem się).

Następnie należy przełożyć ciastka na blachę, którą umieszczamy w piekarniku na około 25 minut.

Zobacz także: Marcepan do zdobienia mazurków

Redakcja poleca

REKLAMA