Racuszki z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie

Możesz dodać też inne bakalie!
Weronika Kwaśniak / 06.01.2015 13:00
DRUKUJ PRZEPIS
Racuszki z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • cukier puder
  • olej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na racuszki z rodzynkami!

  1. Mleko podgrzej w misce, wkrusz drożdże, dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Mąkę przesiej, wsyp do miski, wbij jajko i wyrób ciasto.
  3. Na końcu wmieszaj opłukane i osuszone rodzynki.
  4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Kładź łyżką ciasto.
  6. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz też przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA