Domowa masa marcepanowa - łatwy przepis

Wykonanie masy marcepanowej wcale nie jest trudne - wystarczy cukier puder, migdały, olejek i odrobina wody różanej. Masa marcepanowa będzie doskonała zarówno jako dodatek do wypieków, jak i samodzielny deser.
/ 23.12.2013 12:42

Masa marcepanowa

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 100g migdałów
  • 100g cukru pudru trzcinowego
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • opcjonalnie: łyżka wody różanej

Sposób przyrządzenia:

Migdały sparzyć, obrać z ciemnej skórki, bardzo dokładnie zmiksować i połączyć z cukrem pudrem trzcinowym, olejkiem migdałowym (opcjonalnie wodą różaną). Zagnieść masę (w razie potrzeby dodając odrobinę więcej olejku migdałowego), uformować kostkę i przechowywać w lodówce.

Zobacz także: Masa makowa z bakaliami - zrób ją samodzielnie

Z wykonanej masy marcepanowej można przygotować gustowne słodycze - wystarczy uformować kulki z masy i włożyć do ozdobnych papilotek, a następnie zawinąć w celofan i przewiązać wstążeczką. Będzie to ładny prezent świąteczny:

Kulki marcepanowe

Źródło: Materiały prasowe Quality Public Relations/bj