Fot. Fotolia
Składniki:
- 100g migdałów
- 100g cukru pudru trzcinowego
- kilka kropli olejku migdałowego
- opcjonalnie: łyżka wody różanej
Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać z ciemnej skórki, bardzo dokładnie zmiksować i połączyć z cukrem pudrem trzcinowym, olejkiem migdałowym (opcjonalnie wodą różaną). Zagnieść masę (w razie potrzeby dodając odrobinę więcej olejku migdałowego), uformować kostkę i przechowywać w lodówce.
Zobacz także: Masa makowa z bakaliami - zrób ją samodzielnie
Z wykonanej masy marcepanowej można przygotować gustowne słodycze - wystarczy uformować kulki z masy i włożyć do ozdobnych papilotek, a następnie zawinąć w celofan i przewiązać wstążeczką. Będzie to ładny prezent świąteczny:
Źródło: Materiały prasowe Quality Public Relations/bj