Pomarańczowy torcik z kremem

Lekki torcik z budyniowym kremem oblanym pyszną czekoladą
/ 15.03.2010 15:58

Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 20 min
Porcja 310 kcal

Składniki na 10 porcji:

- 6 jajek
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z całej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Krem:
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 20 dag masła
-15 dag cukru pudru
- mały kieliszek likieru pomarańczowego

Poncz:

- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- kieliszek likieru pomarańczowego

Dodatkowo:
- polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek, sok i skórkę z pomarańczy, obie mąki i proszek do pieczenia.

2. Ciasto wymieszaj, przełóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w temp. 180 st. Ostudź, przekrój na 3 krążki. Skrop je ponczem z soku, likieru i połowy szklanki przegotowanej wody.

3. Krem: ugotuj budyń na mleku, ostudź. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimny budyń. Na koniec dodaj likier.

4. Krążki ciasta przełóż kremem. Polewę czekoladową rozpuść w rondelku i polej nią torcik. Odstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Tagi: tort, deser, ciasto