Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 20 min
Porcja 310 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z całej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Krem:
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 20 dag masła
-15 dag cukru pudru
- mały kieliszek likieru pomarańczowego
Poncz:
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- kieliszek likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek, sok i skórkę z pomarańczy, obie mąki i proszek do pieczenia.
2. Ciasto wymieszaj, przełóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor w temp. 180 st. Ostudź, przekrój na 3 krążki. Skrop je ponczem z soku, likieru i połowy szklanki przegotowanej wody.
3. Krem: ugotuj budyń na mleku, ostudź. Masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimny budyń. Na koniec dodaj likier.
4. Krążki ciasta przełóż kremem. Polewę czekoladową rozpuść w rondelku i polej nią torcik. Odstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Pomarańczowy torcik z kremem
Lekki torcik z budyniowym kremem oblanym pyszną czekoladą