Ciasto ze śliwkami i budyniem fot. Kasia Bukowska

Placek bezowy ze śliwkami - przepis

Z pysznym kremem z serka mascarpone i z wiórkami kokosowymi
/ 17.07.2018 14:11
Ciasto ze śliwkami i budyniem fot. Kasia Bukowska

Przygotowanie ok. 100 min
Porcja ok. 320 kcal

Przepis na 12 porcji:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Oraz:

  • 60 dag śliwek
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 20 dag kremówki
  • cytryna
  • kieliszek rumu
  • cukier waniliowy
  • łyżka uprażonych wiórków kokosowych
  • cynamon

Sposób wykonania placka bezowego ze śliwkami:


  1. Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i 4 łyżkami wody. Przesiej do nich mąkę, kakao i proszek. Włóż ubite białka. Ciasto wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem formy (ok. 25 x 28 cm). Rozprowadź na grubość ok. 2–3 cm. Piecz 12 min (180 st.), wyjmij. Białka ubij na pianę. Wsyp cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na upieczone ciasto. Susz 45 min w temp. 120 st.
  2. Połówki śliwek włóż do rondla, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Skrop rumem, ostudź. Mascarpone zmiksuj z sokiem i skórką startą z cytryny. Dodaj kremówkę ubitą z cukrem waniliowym. Masę wyłóż na bezę, nałóż śliwki, posyp wiórkami.