Tarta ze śliwkami fot. Adobe Stock

Śliwkowa tarta migdałowa - przepis

Tartę można udekorować kleksami bitej śmietany - doda to delikatnego smaku i uroku!
/ 19.09.2011 09:03
Tarta ze śliwkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 12 porcji:

  • 20 dag mąki
  • 1 torebka budyniu migdałowego
  • 5 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 20  dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 – 2 łyżki śmietany

Krem migdałowy:

  • 0,5 l mleka
  • 10 dag cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 1 kieliszek likieru amaretto

Oraz:

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
  • 50 dag suchego grochu

Sposób wykonania:

  1. Mąkę z proszkiem budyniowym posiekaj nożem z miękkim masłem. Dodaj zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę, uformuj brzeg wysokości 4–5 cm. Ciasto nakłuj gęsto widelcem, przykryj pergaminem i wsyp suchy groch. Wstaw do piekarnika. Upiecz na złoto (10–12 minut) w temp. 180 stopni. Usuń pergamin z grochem.

  • Mleko zagotuj z obranymi i zmielonymi migdałami. Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z mąką. Cały czas ubijając, zalej gorącym mlekiem z migdałami. Doprowadź do wrzenia i gotuj 1 minutę, cały czas mieszając. Krem wymieszaj z likierem, wyłóż na podpieczoną tartę. Posyp połową posiekanych migdałów. Ułóż połówki śliwek wciskając je do środka kremu.
  • Wierzch tarty posyp pozostałymi posiekanymi grubo migdałami. Tartę piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Pyszne ciasta - forum >>

    SKOMENTUJ
    KOMENTARZE (0)