Składniki:
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 białko
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pieczone jabłka z żurawiną!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 min.
- Z jabłek odetnij wierzchy.
- Łyżką wybierz miąższ, zrumień go na maśle z żurawiną i cynamonem.
- Dodaj skórkę z cytryny i miód.
- Farszem nadziej jabłka.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
- Wytnij paseczki o szerokości 1 cm.
- Zapleć kratkę z ośmiu pasków na każde jabłko,.
- Jabłka posmaruj białkiem i obłóż ciastem - dociśnij je do jabłka.
- Posmaruj resztą białka.
- Piecz 15-20 minut w temperaturze 185 stopni, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.