Pańska skórka fot. Adobe Stock

Pańska skórka – przepis, ciekawostki i kontrowersje

Nieodłącznym elementem święta Wszystkich Świętych i Zaduszek jest pańska skórka. Dowiedz się, z czego zrobiony jest ten cmentarny smakołyk.
/ 30.10.2019 16:53
Pańska skórka fot. Adobe Stock

Pańska skórka to regionalny cukierek o biało-różowym zabarwieniu pakowany w pergamin. Nie jest on znany w całym kraju, ponieważ sprzedawany jest głównie na terenie Warszawy (jako produkt regionalny) oraz Krakowa (znany jako miodek turecki).

Skład pańskiej skórki

Pańską skórkę dostać można praktycznie przy każdej bramie cmentarnej w okresie listopadowych świąt. Składa się głównie z cukru (melasy lub miodu), ubitych na sztywno białek kurzych, soku z cytryny (lub octu) oraz wody lub soku owocowego (z dzikiej róży lub malin), stosowanego do zabarwienia na bladoróżowy kolor. Mocniejsze barwy i różne kolory to po prostu dodatek barwników spożywczych. Choć my chyba najbardziej lubimy klasyczną biało-różową.

Pańska skórka jest bardzo słodka i – niestety – dosyć twarda. Należy zwrócić szczególną uwagę podczas gryzienia, w przeciwnym razie może spowodować to wcześniejszą wizytę u stomatologa. Pod wpływem ssania tego specjału cukierek staje się miękki, lepki oraz bardzo kleisty. Ma delikatny karmelowo-migdałowy smak (szczególnie uwielbiany przez dzieci).

Kilka ciekawostek na temat pańskiej skórki

Na początku XX wieku w Słowniku warszawskim nazwa cukierka figurowała jako „panieńska skórka” Skąd taka nazwa? Wszystko wzięło od konsystencji produktu, która przypominała delikatną skórę młodych panien. Z biegiem lat nazwa tego specjału została zmieniona właśnie na „pańską skórkę”, która jest stosowana do dzisiejszego dnia.

Dodatkowo cukierek wykorzystywany był jako lek przeciwkaszlowy dostępny w aptece. Co ciekawe, 30 stycznia 2008 roku pańska skórka została wpisana do rejestru produktów tradycyjnych.

Kontrowersyjny cukierek

Bez zawahania można uznać, że dzień Wszystkich Świętych bez pańskiej skórki straciłby swój klimat. Dla naszych rodziców oraz dziadków to smak z dzieciństwa, i choć od kilku lat handel tym smakołykiem przy cmentarzach gorszy wielu ludzi i budzi wiele kontrowersji ze względu na duże wątpliwości co do zachowania higieny w trakcie przygotowania samego cukierka, to przyznać trzeba, że w przeciwnym razie dzieci trudno zachęcić do długich spacerów w zimne listopadowe dni.

Na pocieszenie można dodać, że nie stwierdzono masowych zatruć pańską skórką, ale należy pamiętać, by spożywać ten smakołyk z umiarem. Najlepiej zaś - samodzielnie zrobić pańską skórkę i zabrać dla dzieci na drogę.

Przepis na domową pańską skórkę

Ten smakołyk można przygotować w domu. Do jego sporządzenia będzie potrzebne:

  • 6 białek kurzych
  • 500g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka konfitury z dzikiej róży oraz syropu różanego
  • 100g przecieru truskawkowego

Jak zrobić pańską skórkę?

  • W 150 ml wody należy zagotować 50g cukru z konfiturą i syropem różanym. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Następnie z 6 jaj ubić białko na sztywno i dodać pozostały cukier, a cienkim strumieniem (bardzo ostrożnie) gorący syrop różany oraz przecier z truskawek.
  • Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem, a wierzch posypujmy skrobią i odstawiamy na dwie godziny.
  • Na końcu przy pomocy noża (zanurzonego w gorącej wodzie, a potem osuszonego) odcinamy kawałki pańskiej skórki.

Smacznego!

Przeczytaj również:
Wszystkich Świętych w Meksyku
Tylko znicze i pańska skórka? Więcej o prawdziwym sensie Święta Zmarłych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/06.11.2016 13:14
pierwszy raz usłyszałam o tym łakociu z internetu
/30.10.2016 10:35
Idąc na cmentarz umieracie z głodu? Te wszystkie kiełbaski, chleby, ciastka, cukierki, ludzie opamiętajcie się idziecie na cmentarz nie imprezę!
/13.11.2012 12:57
pycha jhgf
POKAŻ KOMENTARZE (2)