Mazurek serowy z wanilią - przepis

Masę serową najlepiej przygotuj z trzykrotnie mielonego białego sera – wtedy będzie idealnie gładka i kremowa
/ 06.02.2013 12:54

Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
Porcja 420 kcal

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko

Masa serowa:
  • 15 dag białego sera
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • miąższ z połowy laski wanilii

Dodatkowo:
  • masło do tortownicy
  • opakowanie gotowego zielonego i czerwonego lukru
  • orzechy do dekoracji
 
Sposób wykonania:

1. Z mąki, migdałów, cukru, masła, żółtka zagnieć ciasto, chłodź 30 minut. Następnie cienko rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 19 centymetrów. Nakłuj kilkakrotnie widelcem. Przykryj pergaminem, wysyp fasolą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie zdejmij pergamin z fasolą, piecz ciasto kolejne 5 minut.

2. Na masę: utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, żółtka, miąższ z wanilii.

3. Masę przełóż na podpieczony spód. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni.

4. Gotowe ostudź. Udekoruj gotowym zielonym i czerwonym lukrem oraz ulubionymi orzechami.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA