Mazurek pomarańczowy z migdałami - przepis

W wersji błyskawicznej spód mazurka smaruje się podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem pomarańczowym i pozostawia do zastygnięcia. Skraca to czas przyrządzania o 50 minut.
/ 06.02.2013 12:48

Przygotowanie: 30 min
Suszenie: 45 min
Porcja: 170 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 35 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 pomarańczy
  • cytryna
  • 10 dag migdałów
  • skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe do dekoracji
  • 2 surowe białka do posmarowania ciasta

Sposób wykonania:

1. Przesianą mąkę posiekaj z pokrojonym na płatki masłem. Dodaj cukier waniliowy, 10 dag cukru oraz śmietanę i żółtka. Składniki zarabiaj dalej, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy energicznie zagnieć ciasto.

2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Nożem odetnij brzegi ciasta tak, aby były równe.

3. Placek ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Odkrojone ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, pokrój w równe paski, skręć spiralki i ułóż wokół brzegów placka posmarowanego białkiem, dociśnij. Spiralki również posmaruj białkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st.

4. Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Posyp je pozostałym cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Następnie dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na małym ogniu, aż plasterki staną się szkliste. Wymieszaj ze sparzonymi, obranymi ze skórki posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z pomarańczy.

5. Masę pomarańczową rozsmaruj na upieczonym spodzie mazurka. Wstaw do ciepłego piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze 45 minut. Udekoruj skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA