Przygotowanie: 30 min
Suszenie: 45 min
Porcja: 170 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 35 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 5 pomarańczy
- cytryna
- 10 dag migdałów
- skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe do dekoracji
- 2 surowe białka do posmarowania ciasta
Sposób wykonania:
1. Przesianą mąkę posiekaj z pokrojonym na płatki masłem. Dodaj cukier waniliowy, 10 dag cukru oraz śmietanę i żółtka. Składniki zarabiaj dalej, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy energicznie zagnieć ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Nożem odetnij brzegi ciasta tak, aby były równe.
3. Placek ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Odkrojone ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, pokrój w równe paski, skręć spiralki i ułóż wokół brzegów placka posmarowanego białkiem, dociśnij. Spiralki również posmaruj białkiem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st.
4. Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Posyp je pozostałym cukrem i odstaw do czasu, aż puszczą sok. Następnie dolej sok wyciśnięty z cytryny i gotuj na małym ogniu, aż plasterki staną się szkliste. Wymieszaj ze sparzonymi, obranymi ze skórki posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z pomarańczy.
5. Masę pomarańczową rozsmaruj na upieczonym spodzie mazurka. Wstaw do ciepłego piekarnika i przy uchylonych drzwiczkach susz jeszcze 45 minut. Udekoruj skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.
Wielkanocne przepisy - forum >>