Mazurek orzechowy - przepis

Zamiast polewą z orzechami mazurek możesz przykryć płaszczem marcepanowym
/ 06.02.2013 12:50

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 230 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 4 jajka
  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 5 dag orzechów włoskich, laskowych, migdałów oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • opakowanie białej polewy czekoladowej
  • mały słoik dżemu malinowego
  • do dekoracji po 5 dag migdałów i orzechów włoskich
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

1. Orzechy oraz migdały przeznaczone na ciasto drobno posiekaj.

2. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka z dwoma rodzajami cukru ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z żółtkami. Następnie mieszając, powoli dosypuj mąkę, a na koniec bakalie.

3. Tortownicę o średnicy 24 cm obficie nasmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut w temperaturze 190 st.

4. Gotowe ciasto ostudź, wyjmij z formy. Ostrożnie zetnij wierzch, aby go wyrównać.

5. Posmaruj dżemem. Przygotuj polewę wg przepisu na opakowaniu. Posiekaj orzechy i migdały do dekoracji, wymieszaj je z białą polewą. Szybko rozsmaruj na dżemie. Udekoruj wg uznania.

Wielkanocne mazurki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA