Liczba porcji: 25
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 100 g cukru pudru
- 100 g mąki migdałowej (drobno zmielone migdały)
- 75 g białek
- 100 g cukru
- 30 ml wody
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Na krem malinowy:
- 3 łyżki serka mascarpone
- świeże maliny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na malinowe makaroniki - wytworne francuskie słodycze, które kuszą nie tylko efektownym wyglądem, ale również wspaniałym smakiem. To idealny pomysł na prezent!
- Białka jajek podziel na dwie (mniej więcej równe wagowo) porcje.
- Do miski wsyp cukier puder, połowę białek oraz mąkę migdałową.
- Wyrób rękami.
- Do garnka wlej wodę i wsyp cukier, gotuj mieszając. Przy tej okazji przyda się termometr - dobrze byłoby, aby substancja osiągnęła temperaturę 120-130 stopni. Wtedy konsystencja będzie idealna.
Ucierane ciasto z malinami - przepis
- Drugą połowę białek ubij na sztywną pianę.
- Ciągle ubijając białka, dodaj do nich gorący syrop cukrowy.
- Nadal ubijając, dodaj do piany białkowej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
- Odstaw masę, aby przestygła.
Maliny w soku własnym - przepis
- Masę migdałową dodawaj małymi porcjami do piany białkowej.
- Wszystko wymieszaj dłońmi.
- Odstaw masę makaronikową na 30-40 minut. Potem przełóż ją do szprycy cukierniczej.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią małe kółka z masy.
- Odstaw na mniej więcej 60 minut.
- Potem piecz makaroniki przez 25 minut (piekarnik powinien być rozgrzany do 135 stopni). Pilnuj, aby ciasteczka się nie przypiekły - nie mogą być rumiane!
- Masę do nadziewania makaroników przygotuj, miksując umyte maliny razem z serkiem mascarpone.
- Kiedy ciasteczka wystygną, przekładaj je masą malinową, nakrywając drugą połówką ciastka.
- Odstaw makaroniki na kilka godzin do lodówki - powinny być szczelnie zamknięte, bo wilgoć zepsuje ich konsystencję.