Przygotowanie 20 min
Chłodzenie 3–4 godz.
Porcja ok. 200 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 2,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego soku z kartonu
- 1/2 szklanki soku z grejpfruta
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2–3 łyżki likieru pomarańczowego lub cytrynowego
Dodatkowo:
- ubita kremówka
- kilka plasterków pomarańczy
- listki melisy
Sposób wykonania:
1. Żelatynę namocz w soku grejpfrutowym. Naczynie z napęczniałą żelatyną wstaw do większego naczynia z gotującą wodą, cały czas mieszając, rozpuść.
2. Tak przygotowaną żelatynę połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub niesłodzonym sokiem pomarańczowym z kartonu oraz likierem pomarańczowym lub cytrynowym. Przelej do czterech miseczek. Odstaw do lodówki na 3–4 godziny.
3. Gotowe galaretki wyjmij na półmisek wyłożony plasterkami pomarańczy. Udekoruj kremówką oraz listkami melisy.