Lekka galaretka pomarańczowa - przepis na domową!

Deser z galaretką fot. Adobe Stock
Likier pomarańczowy z powodzeniem możesz zastąpić syropem pomarańczowym
/ 19.07.2018 09:37
Deser z galaretką fot. Adobe Stock

Przygotowanie 20 min
Chłodzenie 3–4 godz.
Porcja ok. 200 kcal

Przepis na 4 porcje:

- 2,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego soku z kartonu
- 1/2 szklanki soku z grejpfruta
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2–3 łyżki likieru pomarańczowego lub cytrynowego

Dodatkowo: 

- ubita kremówka
- kilka plasterków pomarańczy
- listki melisy

Sposób wykonania:

1. Żelatynę namocz w soku grejpfrutowym. Naczynie z napęczniałą żelatyną wstaw do większego naczynia z gotującą wodą, cały czas mieszając, rozpuść.



2. Tak przygotowaną żelatynę połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub niesłodzonym sokiem pomarańczowym z kartonu oraz likierem pomarańczowym lub cytrynowym. Przelej do czterech miseczek. Odstaw do lodówki na 3–4 godziny.

3. Gotowe galaretki wyjmij na półmisek wyłożony plasterkami pomarańczy. Udekoruj kremówką oraz listkami melisy.

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA