Ciasteczka na choinkę - przepis, składniki i przygotowanie

Chcesz, aby twój wypiek stał się ozdobą bożonarodzeniowego drzewka? Przedstawiamy, jak zrobić przepyszne ciasteczka na choinkę!
Weronika Kwaśniak / 15.11.2016 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka na choinkę - przepis, składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • 15 dag cukru pudru
  • lukier, bakalie, polewy i inne dekoracje (wg uznania)
Przygotowanie:

Ciasteczka na choinkę to ozdoba, która musi znaleźć się na bożonarodzeniowym drzewku. Dzięki nim choinka będzie pięknie się prezentować i pachnieć. Przygotowanie ciasteczek jest proste i nie zajmie ci dużo czasu, a zatem do dzieła!  

Pierniki świąteczne - przepis

1. Przesiej mąkę z odrobiną soli.
2. Zagnieć posoloną mąkę z żółtkami, cukrem pudrem oraz masłem.
3. Zagniecione ciasto owiń folią i włóż na godzinę do lodówki.

Choinka czekoladowa - przepis

4. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego foremkami różne kształty.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Ciasteczka ułóż na blaszce i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
7. Upieczone ciasteczka udekoruj według uznania.

Muffiny świąteczne - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA