Składniki:
- 30 dag mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- sól
- 15 dag cukru pudru
- lukier, bakalie, polewy i inne dekoracje (wg uznania)
Przygotowanie:
Ciasteczka na choinkę to ozdoba, która musi znaleźć się na bożonarodzeniowym drzewku. Dzięki nim choinka będzie pięknie się prezentować i pachnieć. Przygotowanie ciasteczek jest proste i nie zajmie ci dużo czasu, a zatem do dzieła!
1. Przesiej mąkę z odrobiną soli.
2. Zagnieć posoloną mąkę z żółtkami, cukrem pudrem oraz masłem.
3. Zagniecione ciasto owiń folią i włóż na godzinę do lodówki.
4. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego foremkami różne kształty.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Ciasteczka ułóż na blaszce i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
7. Upieczone ciasteczka udekoruj według uznania.