Przygotowanie: 30 min
Składniki dla 4 osób:
- 35 dag mrożonych truskawek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka śmietany kremówki 36-proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 6 łyżek wody
Do dekoracji:
- kawałki owoców
- listki mięty
Sposób wykonania kremu truskawkowego:
- Mrożone owoce zostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie osącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Część owoców zostaw w całości do dekoracji. Do reszty dodaj cynamon i dokładnie ugnieć (lub zmiksuj). Wymieszaj.
- Śmietanę kremówkę przełóż do wysokiego naczynia i ubij trzepaczką z cukrem pudrem. Jeżeli używasz miksera, nastaw go na najwolniejsze obroty. Miksując, uważaj, żeby nie ubić kremówki zbyt mocno, bo może zrobić się z niej masło.
- Żelatynę wymieszaj z wodą w garnuszku lub metalowej misce. W drugim garnku zagotuj wodę. Postaw na nim miseczkę z wymieszaną z wodą żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, żeby żelatyna nie zaczęła się nierównomiernie ścinać.
- Przestudzoną, ale nie ściętą, żelatynę wlej do zmiksowanych owoców. Całość delikatnie wymieszaj. Gdy mus zacznie gęstnieć, dodaj ubitą kremówkę. Rozłóż krem do salaterek i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj kawałkami owoców i listkami mięty.
Zobacz przepisy na inne desery!