Składniki:
- 36 kwadratów z ciasta filo o boku 12 cm
- roztopione masło do posmarowania
- szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml likieru jajecznego
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na koszyczki z ciasta filo!
- Każdy kwadrat ciasta filo posmaruj roztopionym masłem.
- Kwadraty ułóż jeden na drugim (po trzy), przesuwając każdy względem środka o kilkanaście stopni.
- Każdy komplet kwadratów włóż do jednego wgłębienia formy na muffinki, wcześniej posmarowanej masłem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C na złoty kolor.
- Wyjmij i ostudź.
- Żelatynę rozpuść, wymieszaj z ajerkoniakiem, ochłodź.
- Kiedy zacznie tężeć, połącz z ubitą śmietaną kremówką.
- Napełnij wystudzone koszyczki z ciasta filo.
- Wierzch możesz ozdobić tartą czekoladą.