Keks marcepanowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie

Keks marcepanowy w wersji fit to idealne ciasto na święta - jest po prostu pyszny!
/ 22.12.2016 04:44
DRUKUJ PRZEPIS
Keks marcepanowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 105 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii
  • 2 łyżki agaru (możesz go zastąpić żelatyną)
  • 150 g gotowej masy marcepanowej
  • sok i skórka z pomarańczy
  • sok i skórka z cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 szklanki bakalii (suszonych moreli, śliwek, fig, daktyli)
  • szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na keks marcepanowy w wersji fit! To pomysł na odchudzone słodkości, które możesz zaserwować na Boże Narodzenie!

  1. Marcepan schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
  2. Laskę wanilii sparz, natnij, pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w blenderze.
  3. Przełóż wanilię do miseczki i wrzuć do blendera bakalie.

Ciasto z makiem - 25 przepisów

  1. Chwilę miksuj, by tylko je rozdrobnić.
  2. Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i sparz. Zetrzyj z nich skórkę.
  3. Mąkę wymieszaj z wanilią, cynamonem i skrobią oraz skórkami startymi z owoców.

Ciasto gryczano-migdałowe - przepis

  1. Dodaj agar oraz bakalie i pokrojony w kostkę marcepan.
  2. W drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i sokiem z cytryny i pomarańczy.
  3. Wlej całość do suchych składników i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Rafaello bez pieczenia - przepis video

  1. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przelej do niej masę.
  3. Piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 45 minut.
DRUKUJ PRZEPIS