Składniki:
- 15 dag mąki gryczanej
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 10 dag mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag marmolady, najlepiej morelowej
- łyżka soku z cytryny
- bakalie do dekoracji
Lukier:
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto gryczano-migdałowe! Jeśli chcesz, możesz je oblać apetycznym lukrem. Ja serwuję je także w wersji z cynamonem.
- Jajka ubij z cukrem.
- Masło roztop i przestudź.
- Do jajek i cukru dodaj migdały oraz masło.
- Mąkę gryczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Następnie, miksując na wolnych obrotach, do masy jajecznej wsyp mąkę gryczaną z proszkiem.
- Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm wysmaruj tłuszczem.
- Masę przełóż do tortownicy i piecz około 40 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
- Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź.
- Po wystudzeniu placek przekrój na 2 blaty.
- Blat dolny posmaruj marmoladą podgrzaną z sokiem cytrynowym.
- Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij.
- Składniki lukru utrzyj w kubeczku i polej nim wierzch ciasta.
- Na lukrze ułóż dodatkowo posiekane bakalie.