Kakaowy placek z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie

Połączenie aksamitnego ciasta i soczystych owoców: kakaowy placek z gruszkami!
Weronika Kwaśniak / 02.09.2016 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Kakaowy placek z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 dag masła
  • 30 dag mąki  
  • 5 dag jasnego kakao
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kakaowy placek z gruszkami: wystarczy kilka składników, aby cieszyć się jego pysznym smakiem!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby rozczyn miał mniej więcej gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.

Co zrobić z gruszek - 30 przepisów

  1. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  2. Wszystko wymieszaj dokładnie mikserem.
  3. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  4. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie dobrze odchodzić od rąk.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Kompot z gruszek - przepis

  1. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 na 22 cm.
  2. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  3. Gruszki obierz, pokrój w ósemki i powtykaj w ciasto.
  4. Posyp płatkami migdałowymi.
  5. Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni C, aż do tzw. suchego patyczka.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA