Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 dag masła
- 30 dag mąki
- 5 dag jasnego kakao
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
- 3 gruszki
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kakaowy placek z gruszkami: wystarczy kilka składników, aby cieszyć się jego pysznym smakiem!
- Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby rozczyn miał mniej więcej gęstość śmietany.
- Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.
Co zrobić z gruszek - 30 przepisów
- Wlej rozczyn i resztę mleka.
- Wszystko wymieszaj dokładnie mikserem.
- Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie dobrze odchodzić od rąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 na 22 cm.
- Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Gruszki obierz, pokrój w ósemki i powtykaj w ciasto.
- Posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni C, aż do tzw. suchego patyczka.