Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 4 czubate łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
Krem:
- 1,5 szklanki kremówki
- 20 dag białej czekolady
- po 10 dag truskawek i borówek amerykańskich
- mała pomarańcza
- garść posiekanych niesolonych pistacji
Przygotowanie:
- Żółtka na biszkopt ubij z 4 łyżkami wrzątku i cukrem na puch. Dodaj pianę z białek, lekko wymieszaj. Prosto na masę przesiej obie mąki oraz kakao. Ciasto wylej na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut (200 st). Upieczone ciasto przełóż na czysty papier do pieczenia i zdejmij ten, na którym piekło się ciasto. Ostudź.
- Średnią foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopt przytnij tak, aby otrzymać blat, który zakryje spód i boki foremki. Czekoladę roztop na parze. Kremówkę ubij, połącz z czekoladą. Odłóż 5 łyżek kremu. Owoce opłucz i osusz. Połowę kremu nałóż do foremki, ułóż w dwóch rzędach borówki, przykryj kilkoma łyżkami kremu, nałóż połówki truskawek. Nałóż resztę kremu.
- Z reszty ciasta biszkoptowego wytnij prostokąt na tyle duży, żeby przykrył cały wierzch foremki i nałóż go na masę. Dociśnij. Przykryj folią, deseczką, chłodź 2 godziny. Wyjmij, posmaruj odłożonym kremem, następnie natnij w kilku miejscach. W nacięcia włóż połówki plasterków pomarańczy. Całość posyp pistacjami.