Biszkopt kakaowy - przepis

Kakaowy domek na przyjęcie dla dzieciaków to fantastyczny deser na imprezę dla dzieci! Zobacz, jak go przygotować!
/ 31.05.2013 09:14
DRUKUJ PRZEPIS
Biszkopt kakaowy - przepis fot. Kasia Bukowska
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 230 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao

Krem:

  • 1,5 szklanki kremówki
  • 20 dag białej czekolady
  • po 10 dag truskawek i borówek amerykańskich
  • mała pomarańcza
  • garść posiekanych niesolonych pistacji
Przygotowanie:
  1. Żółtka na biszkopt ubij z 4 łyżkami wrzątku i cukrem na puch. Dodaj pianę z białek, lekko wymieszaj. Prosto na masę przesiej obie mąki oraz kakao. Ciasto wylej na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12 minut (200 st). Upieczone ciasto przełóż na czysty papier do pieczenia i zdejmij ten, na którym piekło się ciasto. Ostudź.
  2. Średnią foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopt przytnij tak, aby otrzymać blat, który zakryje spód i boki foremki. Czekoladę roztop na parze. Kremówkę ubij, połącz z czekoladą. Odłóż 5 łyżek kremu. Owoce opłucz i osusz. Połowę kremu nałóż do foremki, ułóż w dwóch rzędach borówki, przykryj kilkoma łyżkami kremu, nałóż połówki truskawek. Nałóż resztę kremu.
  3. Z reszty ciasta biszkoptowego wytnij prostokąt na tyle duży, żeby przykrył cały wierzch foremki i nałóż go na masę. Dociśnij. Przykryj folią, deseczką, chłodź 2 godziny. Wyjmij, posmaruj odłożonym kremem, następnie natnij w kilku miejscach. W nacięcia włóż połówki plasterków pomarańczy. Całość posyp pistacjami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA