Jak zrobić tartę z jagodami?

Tarta z jagodami to pyszny pomysl na letnie ciasto.
Zobacz jak można wykorzystać owoce sezonowe do przygotowania ciasta. My polecamy tartę z jagodami.
/ 07.07.2011 15:06
Tarta z jagodami to pyszny pomysl na letnie ciasto.

Ciasto

Podstawą tarty jest ciasto. Aby wyszło idealne należy zadbać o odpowiednie proporcje składników. W tym celu należy przygotować 350g mąki. Ponadto potrzebujemy 60 g cukru, 3 żółtka, 150 g masła, szczyptę soli oraz 4 łyżki zimnej wody.

Mąkę, cukier oraz sól mieszamy ze sobą tworząc w środku wgłębienie do którego dodajemy żółtka, wodę oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce, nie przechowując go jednak dłużej niż 3 dni.

Do przygotowania tarty można wykorzystać wcześniej zamrożone ciasto.

Po schłodzeniu wykładamy 2/3 ciasta na formę do tarty, nakłuwamy i wstępnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni aż ciasto się lekko upiecze

Zobacz także: Tarta - przepis podstawowy

Nadzienie i wierzch tarty

Na przygotowane i wstępnie upieczone ciasto wykładamy 250g jagód wymieszanych z 25g cukru. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy.

Według uznania kroimy go na paski, które możemy układać w kształt kratki lub wycinamy inne wzory, np. gwiazdki i układamy na jagodach.

Całość pieczemy w 190 stopniach przez ok 30 minut.

Na wierzch tarty można wyłożyć bitą śmietanę lub lody.

Zobacz także: Robimy pyszne tarty na słodko.

Redakcja poleca

REKLAMA