Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Nawet, jeśli w przepisie na muffinki podano, aby wbić 1 jajko i nie ma mowy o ubijaniu piany - zrób to!
Jeśli 1 białko to za mało - dodaj 2 i postaraj się ubić je na sztywną pianę. Dodaj pianę do ciasta dopiero na sam koniec, tak, aby jak najdelikatniej wmieszać pianę z białek do masy.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
W przepisach na muffinki najczęściej spotykamy podział na składniki suche i mokre. Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu, jednak procesu nie warto dodatkowo ułatwiać sobie użyciem miksera.
Jeśli wymieszasz składniki mikserem, ciasto będzie rzadkie. Nie pomoże mu dodanie mąki, bo tylko je obciążymy, przez co muffinki nie wyrosną. Składniki mieszaj powoli za pomocą łyżki.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Wydaje ci się, że mąka nie ma grudek? Spróbuj ją przesiać! Może się okazać, że na sicie zostaną małe grudki. Mąka trzymana w torebce lub w innym pojemniku ma tendencję do sklejania się - nawet, jeśli tego nie widać. Skutek? Ciasta nie chcą rosnąć.
Podczas przesiewania mąki dodaj proszek do pieczenia i/lub sodę. Dzięki temu dokładnie się połączą.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
W przepisie na muffinki zazwyczaj znajduje się mleko, kefir lub maślanka. Odejmij z przepisu część płynu i zastąp wodą gazowaną. Zamiast wody możesz też użyć piwa - bąbelki "uniosą" ciasto podczas pieczenia.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Im mniej ciasta nałożysz do formy, tym mniejsze będą muffinki. Wcale nie musisz używać wysokich papilotek - po prostu do każdej z nich nałóż wystarczająco dużo ciasta - wówczas, kiedy nie będzie mieścić się w papilotce - pięknie wyrośnie i wybrzuszy babeczkę.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Nie ma recepty na idealny czas pieczenia muffinek - wszystko zależy od rodzaju użytych dodatków, mąki, temperatury pieczenia. Po upływie "przepisowego" czasu pieczenia, za pomocą wykałaczki sprawdź, czy muffinki się upiekły. Jeśli tak, wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Zostaw je w cieple jeszcze na ok. 2 minuty.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Jeśli do ciasta dodajesz owoce lub inne składniki, takie jak orzechy, dodaj je na końcu.
Mokre owoce koniecznie wcześniej osusz. Świeże owoce takie jak maliny, jagody czy porzeczki dodawaj, kiedy ciasto będzie już w foremkach.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Jeśli do dekoracji muffinek zamierzasz użyć ciężkiego kremu, zrób to dopiero kiedy przestygną. Dzięki temu masa nie rozpuści się, a ciepłe ciasto nie opadnie pod ciężarem kremu.
Co zrobić, żeby muffinki były puszyste? 8 wskazówek!
Jeśli zależy ci na czasie i nie chcesz stosować się po powyższych wskazówek, zawsze możesz... dodać więcej proszku do pieczenia. Pamiętaj jednak, że jego nadmiar nie służy smakowi. W muffinkach może być wyczuwalny mało przyjemny smak sody.