Gruszkowa babka - przepis

Babka z gruszkami fot. Adobe Stock
Ciasto można podawać na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych! Będzie tak samo pyszne, jak szarlotka z lodami!
/ 29.07.2018 17:47
Babka z gruszkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 10–12 porcji:

- 40 dag pełnoziarnistej mąki pszennej (2 czubate szklanki)
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 25 dag masła
- 25 dag cukru brązowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka startej czekolady deserowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg twardych gruszek
- sok z 1 cytryny
- 1 kieliszek rumu (40 ml) albo mała fiolka aromatu rumowego
- mielony cynamon i kardamon
- sól

Dodatki: 

- tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

1. Gruszki umyj obierz, i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem cytrynowym.

2. Miękkie masło utrzyj na krem z cukrem i cukrem waniliowym oraz rumem. Nie przerywając ucierania dodaj po jednym żółtku. Wsyp zmielone orzechy, kakao, czekoladę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu i soli. Połącz z ubitymi na sztywną pianę białkami.

3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Wyrównaj wierzch i ułóż cząstki gruszek. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA