Przygotowanie i pieczenie ok. 2 godz. * 10 porcji * 1 porcja – ok. 340 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 8 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag fasoli jaś
- 2 dag gorzkich migdałów
- 5 dag tartej bułki
- 2 łyżki kakao
- 20 dag kwaskowego dżemu, np. morelowego, porzeczkowego lub z mieszanych owoców
- polewa czekoladowa albo tabliczka czekolady
- do dekoracji połówki obranych włoskich orzechów
Sposób wykonania:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, mocz kilka godzin, odlej wodę, zalej świeżą wodą, ugotuj, ale nie rozgotuj, obierz ziarna ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sito.
2. Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.
3. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą, migdałami i kakao, połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
4. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 40 min
w temperaturze 180 st. C.
5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź, przekrój na pół, przełóż kwaskowym dżemem, złóż obie części. Boki i wierzch tortu starannie posmaruj ciemną czekoladową polewą albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (nad parą), udekoruj połówkami orzechów włoskich, wstaw do lodówki.
Pyszne ciasta i desery - forum >>
Fasolowy tort
...i kuszący i niebanalny deser oblany pyszną czekoladą