Fale Dunaju – przepis, który na pewno się uda!

Ciasto z wiśniami fot. Adobe Stock
Fale Dunaju to ciasto, którego smak pamiętasz na pewno jeszcze z dzieciństwa. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak szybko przygotować je samodzielnie!
Wioletta Górecka / 02.04.2018 05:00
Ciasto z wiśniami fot. Adobe Stock

Potrzebujesz upiec ciasto, jednak nie masz czasu ani na zastanawianie się, ani na szukanie potrzebnych składników, a wypiek musi być reprezentacyjny i gotowy szybko? Postaw na ciasto Fale Dunaju! Smakuje nie mniej pysznie, niż wygląda, w dodatku pasuje na każdą okazję! Na to pyszne ciasto składają się owoce, masa budyniowa i polewa. W dodatku jego przygotowanie nie jest trudne!

Dlaczego Fale Dunaju uwielbiają wszyscy?

Smak Fal Dunaju większość pamięta zapewne jeszcze z dzieciństwa, kiedy to ciasto pojawiało się na stołach podczas różnych uroczystości rodzinnych, świąt czy po niedzielnym obiedzie. Wygląda zjawiskowo, smakuje mistrzowsko, a przy tym wszystkim jego przygotowanie jest proste! W oryginalnej wersji przepisy na Fale Dunaju zakładały dodanie owoców agrestu, jednak tą część można modyfikować do woli i dodawać ulubione owoce. Najbardziej popularną wersją dziś są wiśnie. Latem zamiast kremu, można zastosować galaretkę oraz wybrać owoce sezonowe.

Fale Dunaju – składniki

Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz niewielu składników, a większość zrobi za ciebie mikser. Przygotuj:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub 150 ml oleju
  • 4-6 jajek (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej miękkie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżkę kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • owoce – wedle uznania, mogą to być na przykład brzoskwinie w puszce lub wiśnie.

Na krem:

  • pół litra mleka
  • kostkę masła lub margaryny
  • kilka łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Fale Dunaju – przygotowanie

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste:

  1. Utrzyj masło, cukier i żółtka jaj
  2. Do utartej masy dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia
  3. Białka jaj ubij na sztywno i dodaj do utartej wcześniej masy
  4. Rozmieszane ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki wody i kakao, rozmieszaj dokładnie
  5. Jasne ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie przelej ciasto wymieszane z kakao. Na górze ułóż owoce
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 45 minut.

Teraz czas na krem:

1. Zagotuj mleko, rozpuść w nim cukier, cukier wanilinowy i mąkę.
2. Margarynę utrzyj na puch
3. Powstały budyń ostudź i dodawaj stopniowo do utartej margaryny.

Gotowy krem nałóż na upieczone ciasto – gotowe!

To także ci się przyda!

3 sprawdzone przepisy na klasyczne ciasto Fale Dunaju -lepsze niż z cukierni!
Szybkie ciasto z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Rewelacyjne ciasto z orzechami laskowymi - sprawdź przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA