Potrzebujesz upiec ciasto, jednak nie masz czasu ani na zastanawianie się, ani na szukanie potrzebnych składników, a wypiek musi być reprezentacyjny i gotowy szybko? Postaw na ciasto Fale Dunaju! Smakuje nie mniej pysznie, niż wygląda, w dodatku pasuje na każdą okazję! Na to pyszne ciasto składają się owoce, masa budyniowa i polewa. W dodatku jego przygotowanie nie jest trudne!
Dlaczego Fale Dunaju uwielbiają wszyscy?
Smak Fal Dunaju większość pamięta zapewne jeszcze z dzieciństwa, kiedy to ciasto pojawiało się na stołach podczas różnych uroczystości rodzinnych, świąt czy po niedzielnym obiedzie. Wygląda zjawiskowo, smakuje mistrzowsko, a przy tym wszystkim jego przygotowanie jest proste! W oryginalnej wersji przepisy na Fale Dunaju zakładały dodanie owoców agrestu, jednak tą część można modyfikować do woli i dodawać ulubione owoce. Najbardziej popularną wersją dziś są wiśnie. Latem zamiast kremu, można zastosować galaretkę oraz wybrać owoce sezonowe.
Fale Dunaju – składniki
Do przygotowania ciasta potrzebować będziesz niewielu składników, a większość zrobi za ciebie mikser. Przygotuj:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub 150 ml oleju
- 4-6 jajek (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej miękkie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżkę kakao
- 3 łyżki mleka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- owoce – wedle uznania, mogą to być na przykład brzoskwinie w puszce lub wiśnie.
Na krem:
- pół litra mleka
- kostkę masła lub margaryny
- kilka łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- dwie łyżki mąki pszennej
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Fale Dunaju – przygotowanie
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste:
- Utrzyj masło, cukier i żółtka jaj
- Do utartej masy dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia
- Białka jaj ubij na sztywno i dodaj do utartej wcześniej masy
- Rozmieszane ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki wody i kakao, rozmieszaj dokładnie
- Jasne ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie przelej ciasto wymieszane z kakao. Na górze ułóż owoce
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 45 minut.
Teraz czas na krem:
1. Zagotuj mleko, rozpuść w nim cukier, cukier wanilinowy i mąkę.
2. Margarynę utrzyj na puch
3. Powstały budyń ostudź i dodawaj stopniowo do utartej margaryny.
Gotowy krem nałóż na upieczone ciasto – gotowe!
To także ci się przyda!
3 sprawdzone przepisy na klasyczne ciasto Fale Dunaju -lepsze niż z cukierni!
Szybkie ciasto z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Rewelacyjne ciasto z orzechami laskowymi - sprawdź przepis!