Duet seromak fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Duet makowo-serowy

Przed udekorowaniem warto wierzch posmarować polewą z gorzkiej czekolady
/ 29.05.2019 09:53
Duet seromak fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 1,5 godz.

Składniki na 1 sztukę:

Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- sól

Na masę makową:
- 30 dag maku
- 1/2 l  mleka
- 1 jajko
- 15 dag cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 2 białka
- po 5 dag rodzynek, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na masę serową:
- 60 dag białego sera
- 5 dag cukru
- 3 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- pół szklanki kremówki
- 1 torebka budyniu waniliowego
- skórka z cytryny

Do dekoracji:
- waniliowy cukier puder
- gwiazdki z białej czekolady
- świeża figa

Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Schłodzonym ciastem wyłóż natłuszczoną tortownicę.  Ciasto podpiecz na złoto w temp. 180 stopni przez 15 minut.

3. Mak opłucz, zalej mlekiem, ugotuj do miękkości na małym ogniu, odcedź i dwukrotnie zmiel. Dodaj cukier z miodem, kakao, żółtka i bakalie. Na koniec masę makową połącz z pianą z białek. Lekko wymieszaj.

4. Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i dodawanymi kolejno żółtkami. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zmielony ser, proszek budyniowy i na koniec ubitą kremówkę oraz pianę z białek. Na cieście ułóż masę makową i przykryj ją masą serową.

5. Piecz około 50 minut w temp. 180 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem i udekoruj.

Świąteczne smakołyki - forum >>