Desery mistrzów: Rabarbarowa galaretka z musem pistacjowym
A jakby tego było mało, podawana z truskawami w aromacie różanym i pistacjową pralinką… Deser z gatunku bardzo ambitnych i zniewalających.
- Agata Chabierska
A jakby tego było mało, podawana z truskawkami w aromacie różanym i pistacjową pralinką… Deser z gatunku bardzo ambitnych i zniewalających.
Zaczynamy od przygotowania musu pistacjowego, który musi się chłodzić w lodówce minimum 6 godzin. A właściwie, jeszcze wcześniej, bo od przygotowania pasty pistacjowej…

Pasta pistacjowa
Składniki:
- 30 g niesolonych pistacji,
- 20 g cukru – całość miksujemy dokładnie w blenderze.
Mus pistacjowy
- 140 g kremówki,
- 30 g pasty pistacjowej,
- 220 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 60 g cukru,
- 3 g listków żelatyny
Kremówkę ubijamy i wkładamy do lodówki, żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. W garnuszku podgrzewamy pastę z odrobiną mleka, rozprowadzamy, dolewamy resztę mleka i zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, po czym wlewamy do nich ciepłą miksturę mleczną. Całość przelewamy z powrotem do garnka i ubijamy aż do zgęstnienia. Przecedzamy przez sito do czystej miski. Odciskamy żelatynę i dodajemy do musu, lekko ostudzamy całość. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą kremówkę, przekładamy do foremek lub miseczek (do połówki wysokości) i wstawiamy do lodówki.
Pora na danie główne, czyli galaretkę, w odróżnieniu od musu lekką i mało kaloryczną, wspaniale kwaskowatą.
Rabarbarowa galaretka
Składniki:
- 400 g rabarbaru,
- kawałek świeżego posiekanego imbiru,
- 100 g cukru,
- 3 g żelatyny w płatkach
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Rabarbar myjemy i kroimy na jednocentymetrowe kawałki. W garnku podgrzewamy posiekany rabarbar, imbir, cukier i 100 ml wody. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10 minut. Przecieramy rabarbar przez sito, odciśniętą żelatynę rozpuszczamy w ciepłym syropie. Gdy zacznie się ścinać dolewamy do miseczek z musem pistacjowym.
Na koniec dodatki, czyli pralinka i truskawki. Można oczywiście obyć się bez nich, zwłaszcza, jeśli liczymy kalorie, ale dla tych najambitniejszych podajemy przepis:
50 g pistacji prażymy na blasze w temp. 180 stopni przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. W małym garnku rozpuszczamy na średnim ogniu cukier, nie mieszając, aż będzie złoty. Dodajemy uprażone pistacje i wylewamy na papier piekarniczy. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym łamiemy na fantazyjne kawałki. 10 truskawek kroimy na kawałeczki, mieszamy z odrobiną cukru i kilkoma kroplami wody różanej; odstawiamy na pół godziny.
Pora podać deser… Odwracamy miseczki z musem i galaretką na talerzyki, stukając podnosimy, ozdabiamy kawałkiem pistacjowej pralinki oraz dwiema-trzema truskawkami. To jedna z najprostszych dróg przez żołądek do serca!
Agata Chabierska