Legumina cynamonowa - przepis składniki i przygotowanie

Lekki, letni deser - dodaj do niego wiśnie lub maliny.
Weronika Kwaśniak / 15.07.2014 08:49
DRUKUJ PRZEPIS
Legumina cynamonowa - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 410 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki płynnej śmietanki kremówki (30%)
  • szklanka mleka
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 15 czubatych łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki malin (lub wiśni)
  • maliny i wiórki ze skórki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na leguminę cynamonową!

  1. W garnku zagotuj śmietankę z mlekiem, cukrem wanilinowym i mielonym cynamonem.
  2. Cały czas mieszając, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się bardzo gęsta.
  3. Odstaw ją, żeby przestygła.
  4. Wysoką foremkę o średnicy ok. 15 cm (najlepiej szklaną lub ceramiczną) wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Na jej dnie ułóż przebrane maliny, przykryj je letnią masą.
  6. Całość lekko ugnieć i wyrównaj powierzchnię.
  7. Deser wystudź, a potem wstaw na 2 godz. do lodówki.
  8. Leguminę wyjmij na talerz, tak by owoce znalazły się na jej wierzchu.
  9. Posyp wiórkami zdjętymi ze skórki pomarańczy (wcześniej trzeba ją dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) oraz dodatkowo malinami.

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA