Składniki:
- 2 szklanki płynnej śmietanki kremówki (30%)
- szklanka mleka
- 2 torebki cukru wanilinowego
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 15 czubatych łyżek kaszy manny
- 1,5 szklanki malin (lub wiśni)
- maliny i wiórki ze skórki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na leguminę cynamonową!
- W garnku zagotuj śmietankę z mlekiem, cukrem wanilinowym i mielonym cynamonem.
- Cały czas mieszając, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się bardzo gęsta.
- Odstaw ją, żeby przestygła.
- Wysoką foremkę o średnicy ok. 15 cm (najlepiej szklaną lub ceramiczną) wyłóż papierem do pieczenia.
- Na jej dnie ułóż przebrane maliny, przykryj je letnią masą.
- Całość lekko ugnieć i wyrównaj powierzchnię.
- Deser wystudź, a potem wstaw na 2 godz. do lodówki.
- Leguminę wyjmij na talerz, tak by owoce znalazły się na jej wierzchu.
- Posyp wiórkami zdjętymi ze skórki pomarańczy (wcześniej trzeba ją dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) oraz dodatkowo malinami.