Ciasto z brzoskwiniami
Po przełożeniu ciasta jego wierzch proponujemy posmarować polewą czekoladową i posypać paskami moreli.
Przygotowanie i pieczenie – 60 MIN
1 porcja – ok. 220 kcal
Składniki na 12 porcji
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 15 dag mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 cytryna
- 1 łyżka żelatyny
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Połącz z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z pianą z białek.
- Ciasto przełóż do niedużej prostokątnej blachy. Piecz ok. 30 min w temp. 170 st. C. Wystudź, przekrój na 2 blaty.
- Dżem wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną. Przełóż ciasto.
Dżemowiec z lukrem
Jeśli lubisz smak korzennych przypraw, zamiast cynamonu do ciasta warto dodać trochę przyprawy do piernika. Dżem można zastąpić konfiturą,
bo ma całe owoce.
Przygotowanie i pieczenie – 65 MIN
1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 35 dag mąki
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 200 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1/2 słoika dżemu, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki
- lukier
- 1 łyżka migdałów
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, zmiksuj.
- Mąkę przesiej z kakao, cynamonem i sodą. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Na końcu dodaj dżem, wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.
- Po ostudzeniu ciasto posmaruj lukrem, posyp posiekanymi migdałami.