Składniki:
- szklanka mleka
- szklanka kremówki
- 7 czubatych łyżek kaszy manny
- łyżeczka masła
- 2 opak. cukru waniliowego
- 2 jajka
- laska cynamonu
Dodatkowo:
- łyżka rozpuszczonego masła
- 25 dag mrożonych porzeczek
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki nalewki wiśniowej
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko z kremówką, cukrem i laską cynamonu. Gotuj 3 minuty. Wyjmij cynamon. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wsyp kaszę. Gotuj, aż kaszka zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło i żółtka. Wymieszaj. Masę przestudź i dodaj pianę ubitą z białek.
- Salaterkę wyłóż folią spożywczą, posmaruj masłem. Nałóż masę, chłodź 4 godziny. Porzeczki zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, alkohol i odstaw, aby owoce puściły sok. Leguminę podawaj z sosem owocowym.