Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kostka margaryny (250 g)
- 3/5 szklanki cukru (150 g)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki (340 g)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag malin
- 20 dag jagód
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z jagodami i malinami!
- Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodając pojedynczo jajka.
- Następnie dodaj mąkę, wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
- Owoce przebierz, umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm posmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
- Ciasto przełóż do formy.
- Na ciasto wysyp owoce, część z nich lekko wciśnij.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.