Przygotowanie ok 2 godz. (+ chłodzenie 3 godz.)
Porcja ok. 370 kcal
Przepis na 10 porcji:
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oraz:
- szklanka kremówki 36 proc.
- 40 dag serka waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- galaretka brzoskwiniowa
- galaretka z owoców leśnych
- 4 pokrojone połówki brzoskwiń
- 25 dag jagód
- pół szklanki dżemu morelowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 100 ml herbaty
Sposób wykonania:
- Kwadratową tortownicę (bok 20 cm) wyłóż pergaminem. Białka ubij z cukrami. Dodaj żółtka, mąkę z proszkiem. Piecz 35 min (180 st.). Wyjmij, posmaruj dżemem i posyp wiórkami kokosowymi. Ostudź. Przekrój na 3 placki.
- Kremówkę ubij, wymieszaj z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotuj, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie.
- Dolny placek włóż do tortownicy. Nasącz 1/2 herbaty, posyp jagodami, zalej tężejącą galaretką leśną. Gdy zastygnie, posmaruj ją 1/2 kremówki. Przykryj 2. plackiem i nasącz resztą herbaty. Obłóż brzoskwiniami, polej galaretką brzoskwiniową. Gdy zastygnie, posmaruj ją resztą śmietany. Na wierzchu ułóż 3. placek, dociśnij deseczką. Chłodź 3 godz.