Tort urodzinowy - tęczowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ciasto tęczowe z galaretką - przepis

Pyszne ciasto z jagodami i z broskwiniami w sam raz na lato!
/ 06.07.2018 10:49
Tort urodzinowy - tęczowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie ok 2 godz. (+ chłodzenie 3 godz.)
Porcja ok. 370 kcal


Przepis na 10 porcji:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Oraz:

  • szklanka kremówki 36 proc.
  • 40 dag serka waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • galaretka brzoskwiniowa
  • galaretka z owoców leśnych
  • 4 pokrojone połówki brzoskwiń
  • 25 dag jagód
  • pół szklanki dżemu morelowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 100 ml herbaty

Sposób wykonania:

  1. Kwadratową tortownicę (bok 20 cm) wyłóż pergaminem. Białka ubij z cukrami. Dodaj żółtka, mąkę z proszkiem. Piecz 35 min (180 st.).  Wyjmij, posmaruj dżemem i posyp wiórkami kokosowymi. Ostudź. Przekrój na 3 placki.

  1. Kremówkę ubij, wymieszaj z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotuj, biorąc 100 ml wody mniej niż w przepisie.
  2. Dolny placek włóż do tortownicy. Nasącz 1/2 herbaty, posyp jagodami, zalej tężejącą galaretką leśną. Gdy zastygnie, posmaruj ją 1/2 kremówki. Przykryj 2. plackiem i nasącz resztą herbaty. Obłóż brzoskwiniami, polej galaretką brzoskwiniową. Gdy zastygnie, posmaruj ją resztą śmietany. Na wierzchu ułóż 3. placek, dociśnij deseczką. Chłodź 3 godz.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)