Składniki
Biszopt:
- 4 jaja,
- 1 1/4 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
-
szklanka mąki ziemniaczanej,
- 6 łyżek wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Pierwsza masa :
- 1 duży Kubuś o smaku Kiwi (zielony),
- pół kostki Kasi,
- 0/5 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe
Druga masa:
- 0/5 litra śmietany 30 lub 36 %,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 2 torebki śmietan-fix
Sposób przygotowania
Przygotowanie deseru trzeba zacząć od upieczenia biszkoptu (ewentualnie można zakupić gotowy spód biszkoptowy).
Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania do żółtek dodawać po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec ok 35 min.
Pierwsza masa:
Z podanych składników ugotować "budyń Kubusiowy"( jak na opakowaniu budyniu, zamiast mleka użyć Kubusia)
Druga masa:
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i śmietan-fix.
Składamy ciasto:
Na wystudzony biszkopt wylewamy Kubusiowy budyń. Po ostygnięciu masy, wykładamy bitą śmietanę. Na samej górze układamy herbatniki i polewamy czekoladą. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie zostaje nam już tylko degustacja. Gwarantuję, że "Shrek" znika bardzo szybko :) Smacznego :)