Ciasto Shrek

Przygotowanie deseru trzeba zacząć od upieczenia biszkoptu (ewentualnie można zakupić gotowy spód biszkoptowy).
/ 10.07.2011 11:06

Składniki

Biszopt:

  • 4 jaja,
  • 1 1/4 szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,

  • 6 łyżek wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Pierwsza masa :

  • 1 duży Kubuś o smaku Kiwi (zielony),
  • pół kostki Kasi,
  • 0/5 szklanki cukru,
  • 2 budynie śmietankowe

Druga masa:

  • 0/5 litra śmietany 30 lub 36 %,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 2 torebki śmietan-fix

Sposób przygotowania

Przygotowanie deseru trzeba zacząć od upieczenia biszkoptu (ewentualnie można zakupić gotowy spód biszkoptowy).
Żółtka utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania do żółtek dodawać po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć z żółtkami. Do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec ok 35 min.

Pierwsza masa:
Z podanych składników ugotować "budyń Kubusiowy"( jak na opakowaniu budyniu, zamiast mleka użyć Kubusia)

Druga masa:
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i śmietan-fix.

Składamy ciasto:
Na wystudzony biszkopt wylewamy Kubusiowy budyń. Po ostygnięciu masy, wykładamy bitą śmietanę. Na samej górze układamy herbatniki i polewamy czekoladą. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie zostaje nam już tylko degustacja. Gwarantuję, że "Shrek" znika bardzo szybko :) Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA