POLECAMY

Świąteczne ciasteczka-reniferki

Zobacz przepis na smakowite świąteczne ciasteczka w kształcie reniferów - mogą stanowić uroczy dodatek do prezentów!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczne ciasteczka-reniferki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 100 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 20 g przyprawy do pierników
  • 20 dag miodu
  • 10 g cynamonu
  • 5 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier do pierniczków:

  • 15 dag cukru pudru
  • białko
  • opcjonalnie: kolorowe barwniki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasteczka w kształcie reniferów! Są urocze i mogą być idealnym dodatkiem do świątecznych prezentów. Z pewnością spodobają się wszystkim obdarowanym!

  1. W rondelku rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, cynamon masło i cukier.
  2. Wszystko razem podgrzej i wymieszaj.
  3. Masę przełóż do miski, przestudź.

Ciasteczka imbirowe - przepis

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Do masy wbij jajka, wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj mikserem.
  3. Przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Zawiń w folię i odłóż na kilka dni do lodówki.
  5. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj foremkami ciastka.

Ciastka z makiem - przepis

  1. Piecz w 180 stopni C około 10 minut.
  2. Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki, gęsty lukier. Możesz go zabarwić.
  3. Wystudzone ciastka udekoruj.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)