Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 20 g przyprawy do pierników
- 20 dag miodu
- 10 g cynamonu
- 5 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier do pierniczków:
- 15 dag cukru pudru
- białko
- opcjonalnie: kolorowe barwniki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka w kształcie reniferów! Są urocze i mogą być idealnym dodatkiem do świątecznych prezentów. Z pewnością spodobają się wszystkim obdarowanym!
- W rondelku rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, cynamon masło i cukier.
- Wszystko razem podgrzej i wymieszaj.
- Masę przełóż do miski, przestudź.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Do masy wbij jajka, wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj mikserem.
- Przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć elastyczne ciasto.
- Zawiń w folię i odłóż na kilka dni do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj foremkami ciastka.
- Piecz w 180 stopni C około 10 minut.
- Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki, gęsty lukier. Możesz go zabarwić.
- Wystudzone ciastka udekoruj.