Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki letniego mleka
- 4 dag drożdży
- 12,5 dag masła
- 50 dag mąki
- 1/4 szklanki cukru
Obłożenie:
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- słoiczek konfitury malinowej
- 5 dag migdałów w płatkach
Przygotowanie:
- Żółtka rozprowadzić z mlekiem i drożdżami. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż będzie zupełnie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
- Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ciasto podzielić na 12 kawałków równej wielkości. Z każdego uformować kulę, lekko ją spłaszczyć robiąc pośrodku niewielkie zagłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co 5–7 cm. W zagłębienia kłaść obok siebie po płaskiej łyżce budyniu i konfitur.
- Blachę z bułeczkami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki posypać migdałami w płatkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piec około 20 minut.