Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 jajka
- 3/5 szklanki cukru
- 7,5 dag mąki ziemniaczanej
- 13 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- budyń bez cukru o smaku śmietankowym
- budyń bez cukru o smaku czekoladowym
- 500 g moreli (lub brzoskwiń)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na budyniowy placek z owocami: możesz użyć do niego moreli, brzoskwiń, śliwek, jabłek... Pyszności!
- Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Masło roztop.
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie.
- Ciasto podziel na dwie porcje.
- Do jednej dodaj budyń śmietankowy, do drugiej budyń czekoladowy, wymieszaj.
- Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
- Blaszkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż do niej jasne ciasto i wyrównaj.
- Na wierzch wylej czekoladowe ciasto i poukładaj kawałki owoców.
- Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C - najlepiej używając funkcji góra-dół.