Błyskawiczny tort schwardzwaldzki - przepis

tort schwardzwaldzki fot. serwis prasowy
Imponujący, wykwintny, a zarazem pyszny tort schwardzwaldzki zachwyca zawsze wtedy, kiedy pojawia się jako główny deser.
/ 04.01.2013 09:58
tort schwardzwaldzki fot. serwis prasowy
Sekret tortu schwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli.

Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort schwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu.

Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiúnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.

Tort schwardzwaldzki sprawdzi się podczas każdej uroczystej chwili, a jego kompozycja smakowa idealnie wpisze się w podniosłą aurę spotkania, niezależnie od pory roku. Na Nowy Rok tort uświetni rodzinny stół, a w karnawale choć na chwilę zaintryguje swoim smakiem nawet najbardziej roztańczonych biesiadników. Jego godna podziwu forma sprawi, że każde przyjęcie nabierze znacznie bardziej prestiżowego charakteru. Gości z pewnością zaskoczy ten wykwintny deser, podczas gdy gospodarzowi jego przygotowanie nie sprawi wiele trudności. Przyrządzenie tortu schwarzwaldzkiego nie jest trudne i czasochłonne. Sprawdź sama!


Błyskawiczny tort schwardzwaldzki


Składniki:
  • tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypką)
  • 750 ml úmietany 30%
  • 1 opakowanie mroøonych wiúni 400 gramów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • gotowe spody tortowe ciemne Dahli

Wykonanie:
  1. Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
  2. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
  3. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
  4. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
  5. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
  6. Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
  7. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
  8. Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
  9. Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
  10. Wierzch dekorujemy bezami śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA