Składniki:
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wódki
- słoik (720 ml) wiśni
- kawałek cynamonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 75 dag śmietanki kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- cukier waniliowy
- świeże wiśnie do dekoracji
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- 5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj na 3 równe krążki, jeden pokrój na 8 trójkątów. Wszystkie kawałki ciasta włóż do piekarnika. Piecz 10 minut w temp. 200 st.
2. Utrzyj 5 łyżek cukru pudru z wódką i łyżeczką dżemu. Gładkim lukrem posmaruj trójkąty ciasta. Odstaw do zastygnięcia.
3. Resztą dżemu posmaruj dwa krążki ciasta. Na jeden z nich załóż obręcz tortownicy.
4. Wiśnie osącz z kompotu. Płyn zagotuj z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szklanki wody. Wlej do kompotu. Mieszając, ponownie zagotuj. Włóż wiśnie. Lekko przestudzoną masę rozsmaruj na placku w tortownicy.
5. Ubij na sztywno 250 ml śmietanki, dodaj syrop wiśniowy. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach wody, dodaj do wiśniowej śmietanki, lekko schłodź. Krem rozsmaruj na masie wiśniowej. Przykryj drugim plackiem ciasta.
6. Ubij resztę śmietanki z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Odłóż 3–4 łyżki tej masy do dekoracji. Resztę wymieszaj z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Śmietankę wyłóż na ciasto. Przykryj trójkącikami ciasta z lukrem. Tort włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z tortownicy i udekoruj. Brzegi posmaruj śmietanką, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.