Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 fig suszonych bez śladowych ilości glutenu
- 2 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego)
- 15 dag ugotowanej kaszy jaglanej (przed gotowaniem przebranej z glutenowych ziaren)
- łyżka bezglutenowej mąki kokosowej
- 2 jajka
- bezglutenowy aromat migdałowy
- szczypta soli
- szczypta sody bez śladowych ilości glutenu
- 2 łyżki oleju
- ok. szklanki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka bezglutenowe!
- Figi pokrój, zmiksuj na gładką, kleistą masę.
- Miód podgrzej.
- Wszystkie składniki prócz amarantusa zmiksuj.
- Na końcu dodaj amarantus, składniki wymieszaj łyżką.
- Masę odstaw na chwilę, by zgęstniała (płyn wchłania m.in. mąka kokosowa).
- Jeśli masa jest zbyt zwarta, możesz dodać do niej roztrzepane jajko.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Silikonowe foremki do muffinek posmaruj masłem, obsyp ekspandowanym amarantusem.
- Każdą foremkę napełnij ciastem do połowy wysokości.
- Potem do każdej foremki nałóż pół łyżeczki fig, przykryj masą, tak by masa zalepiła nadzienie z każdej strony.
- Ciasteczka piecz około 20 minut.
Zobacz więcej przepisów bez glutenu:
Dietetyczne bułki - 5 przepisów bez glutenu
Przepisy bezglutenowe - 7 najlepszych propozycji
Chleb bezglutenowy - 5 najlepszych przepisów