Beza - letni ogród Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić bezę z malinami i kremem kawowym?

Aby białka na bezę dobrze się ubiły, powinny mieć temperaturę pokojową
/ 13.09.2018 11:04
Beza - letni ogród Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 95 min
Pieczenie: 45 min
Porcja:  340 kcal


Składniki na 10 porcji:
- 5 białek
- szczypta soli
- 22 dag cukru pudru
- łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- łyżka mąki pszennej
- 15 dag malin
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- smażona skórka cytrynowa

Krem:
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2–3 łyżki dowolnego alkoholu (amaretto, rumu, spirytusu)
- 3 łyżki bardzo mocnego zimnego espresso


Sposób wykonania:
1. Białka z solą i octem ubij na sztywną pianę, a następnie nadal mieszając, powoli dosypuj cukier. Ubijaj tak długo, aż piana stanie się szklista i śnieżnobiała. Ostrożnie połącz ją z dwoma rodzajami mąki (zamiast mąki pszennej możesz dodać np. kakao lub mielone orzechy).

2. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 24–25 cm. Papier umieść na blasze z piekarnika i ostrożnie rozsmaruj na nim masę bezową. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. i piecz 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz jeszcze 40 minut. Gotowa beza ma być chrupka i może lekko popękać. Ostudź.

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem do białości. Dalej ucierając, powoli dolewaj kawę i alkohol. Krem umieść w szprycy i za jej pomocą wyciśnij na bezie kawowe rozety. Udekoruj malinami i skórką cytrynową. Schłodź.

Pyszne ciasta - forum >>