Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki płatków żytnich
- szklanka masła orzechowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki syropu kukurydzianego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis na batoniki z płatkami i czekoladą!
- W rondlu z grubym dnem rozpuść syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe.
- Gdy mieszanka się zagotuje, odstaw by lekko przestygła.
- Do przestudzonej mieszanki dodaj 3 szklanki płatków i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowanej olejem.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej batonik.
- Całość posyp płatkami.
- Odstaw (najlepiej do lodówki), aż całość zastygnie i pokrój na 16 batoników.