Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Mokre:
- 125 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 ml mleka jaglanego o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki wody
- 150 ml świeżego soku ze słodkiej pomarańczy lub naturalnego soku jabłkowego
Suche:
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki kukurydzianej lub owsianej bezglutenowej
- 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- cukier puder lub inulina do posypania ciasta
Dodatkowo:
- foremka do tortów z wyjmowanym dnem
Przygotowanie:
Zobacz przepis na łatwe ciasto!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach do momentu ich połączenia się.
- Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przelewamy do foremki.
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.
- Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posypujemy cynamonem.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, wyjmujemy.
- Upieczone ciasto odstawiamy w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wskazówki:
- Osoby na diecie bezglutenowej muszą upewnić się, czy zakupione przez nich produkty, z natury bezglutenowe, nie są zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu. Powinny to być produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub jasno oznakowane hasłem: "Nie zawiera glutenu".
- Ciasto można przygotować z dodatkiem innych owoców, np. gruszek.
Więcej dietetycznych przepisów znajdziecie w książce Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje"