Łatwe ciasto - przepis składniki i przygotowanie

Przygotujesz je w 15 minut!
Weronika Kwaśniak / 02.05.2015 13:21
DRUKUJ PRZEPIS
Łatwe ciasto - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Mokre:


  • 125 g wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 125 ml mleka jaglanego o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki wody
  • 150 ml świeżego soku ze słodkiej pomarańczy lub naturalnego soku jabłkowego

Suche:


  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki kukurydzianej lub owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder lub inulina do posypania ciasta

Dodatkowo:


  • foremka do tortów z wyjmowanym dnem
Przygotowanie:

Zobacz przepis na łatwe ciasto!

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  2. Mokre składniki mieszamy ze sobą w kolejności: stopiona margaryna lub masło, ekstrakt z wanilii, mleko, woda, sok.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy.
  4. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy na małych obrotach do momentu ich połączenia się.
  5. Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto przelewamy do foremki.
  7. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki.
  8. Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je w nie delikatnie. Posypujemy cynamonem.
  9. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy jest suche w środku, jeśli nie, to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, wyjmujemy.
  10. Upieczone ciasto odstawiamy w foremce do przestudzenia na 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wskazówki:

  1. Osoby na diecie bezglutenowej muszą upewnić się, czy zakupione przez nich produkty, z natury bezglutenowe, nie są zanieczyszczone śladowymi ilościami glutenu. Powinny to być produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub jasno oznakowane hasłem: "Nie zawiera glutenu".
  2. Ciasto można przygotować z dodatkiem innych owoców, np. gruszek.

Więcej dietetycznych przepisów znajdziecie w książce Katarzyny Jankowskiej "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje"


Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA