Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego (42 dag)
- 50 dag małych pomidorków czerwonych i żółtych
- 15 dag żółtego sera
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- listki bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło do foremki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z pomidorami!
- Foremkę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż krążek pergaminu.
- Ciastem wyłóż foremkę, dociśnij i odetnij wystające brzegi, nakłuj widelcem.
- Przykryj całość arkuszem papieru do pieczenia i wysyp groch.
- Piecz 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie usuń papier z grochem i piecz ciasto 15 minut.
- Jajka wymieszaj z serem, śmietaną, porwanymi listkami bazylii.
- Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Wylej na ciasto, obłóż pomidorkami, posyp orzeszkami i piecz w temperaturze 200 stopni C około 20 minut, aż masa się zetnie.