Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 jajka,
- czarne oliwki,
- ser feta,
- oliwa z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kumin (kmin rzymski),
- papryczka chili (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
Szakszuka (shakshuka, dosłownie „wielki bałagan″) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej, popularne szczególnie w Turcji, Tunezji i Izraelu.
Szakszuka zawsze opiera się na pomidorach i jajkach - resztę składników można dodać wedle uznania. W naszym przepisie występuje z czarnymi oliwkami, fetą i świeżą kolendrą.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulkę w kostkę i podsmaż.
- Dodaj czosnek i ziarna kuminu i smaż kolejne 2 minuty.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki (możesz je rozgnieść lub pokroić, ale nie jest to konieczne).
- Gdy sos się nieco zredukuje, dodaj przekrojone na pół oliwki i, rozgarniając na boki sos, wbij jajka.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Gdy jajka zetną się na spodzie, nakryj patelnię na 3-4 minuty, aby ścięły się również od góry.
- Szakszukę podawaj z pokruszonym serem feta, świeżą kolendrą i bagietką.
Więcej przepisów na pyszne śniadania:
Przepis na omlet z warzywami
Przepis na jajecznicę z łososiem
Tosty z guacamole i jajkiem
Przepis na jajecznicę ze szpinakiem