Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżka masła
- 10 dag żółtego sera
- świeże zioła (tymianek, bazylia, pietruszka, rozmaryn)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę z ziołowym farszem! To danie idealne na świąteczny stół lub niedzielny obiad. Wybierz do niej najlepszy schab!
- Mięso umyj, osusz, rozkrój na prostokątny płat.
- Rozbij tłuczkiem.
- Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki na 60 minut.
- Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj masło, zioła oraz bułkę tartą.
- Masą ziołową posmaruj mięso.
- Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Mięso posyp serem i ciasno zroluj.
- Końce rolady zakryj folią aluminiową i całość zwiąż bawełnianą nicią. Skrop olejem i włóż do brytfanny.
- Piecz przez 60-70 minut pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody.