Pyszny pieczony udziec z indyka. Zobacz prosty przepis

Udziec z indyka to szybki i prosty sposób na obiad. Wystarczy zaledwie kilka minut pracy, by wyczarować bardzo smaczne pieczone mięso.
/ 06.11.2019 11:56
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszny pieczony udziec z indyka. Zobacz prosty przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 udźce z indyka (z kością i skórą),
  • 1/4 kostki masła w temperaturze pokojowej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku (nieobrane),
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1/2 szklanki bulionu (z indyka lub kurczaka).
Przygotowanie:

Chciałabyś ugotować udziec z indyka, ale nigdy nie wiedziałaś, jak się za to zabrać? Na szczęście to danie wcale nie jest tak trudne jak może się wydawać, mało tego – zajmuje zaledwie 10 minut pracy (plus oczywiście 60-70 minut pieczenia).

Tym daniem z pewnością zaskoczysz i ucieszysz całą rodzinę. Do tego jest zdrowe i odpowiednie również dla osób na diecie, ponieważ indyk nie jest tłustym mięsem. Uważaj jednak, by nie zostawić indyka na zbyt długo z piecu – przeciągnięty stanie się bardzo suchy. Jak przygotować idealny udziec z indyka?

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Nieobrane ząbki czosnku połóż na suchej, rozgrzanej patelni i zacznij prażyć. Nie przejmuj się, jeśli skórka zacznie robić się czarna – o to właśnie chodzi! Gdy ząbki będą już prawie całe czarne lub brązowe, odstaw czosnek do wystygnięcia.
  3. Następnie palcami wyciśnij czosnek ze skórki do miseczki. Dzięki temu zabiegowi straci ostrość, a za to będzie miał pyszny i intensywny smak. Gwarantujemy, że już nigdy nie będziesz chciała przygotowywać go w inny sposób!
  4. Rozłóż udźce z indyka i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym. Poluzuj też skórkę, ale nie pozbywaj się jej.
  5. W miseczce dokładnie wymieszaj miękkie masło z przygotowanym wcześniej czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
  6. Natrzyj dokładnie indycze uda gotową masą. Nie zapomnij nałożyć ją także pod oraz na skórce.
  7. Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i zalej bulionem. Piecz w piekarniku przez 60-70 minut, aż skórką się zarumieni i stanie się chrupiąca.

Do pieczonego udźca z indyka będą doskonale pasować pieczone ziemniaczki oraz świeża sałatka lub surówka. Pomyśl także nad sosem, który uzupełni wspaniały, ale prosty smak mięsa. Może warto postawić na sos koperkowy albo majonezowy?

Znajdź więcej inspiracji na dania z indyka:
Prosty i smaczny gulasz z indyka z warzywami
Pierś indyka nadziewana szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA