Składniki:
- mała pierś indyka (ok. 75 dag)
- opak. mrożonego szpinaku w liściach
- 30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- 4 łyżki tartego ostrego sera
- szklanka białego wina
- 5 gałązek tymianku
- 2 czubate łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso z indyka oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na oleju, przełóż do brytfanki, polej winem, obłóż tymiankiem i piecz godzinę w temp. 190 stopni, często polewając powstałym sosem.
- Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki. Dodaj rozmrożony szpinak, śmietanę i duś, mieszając, 10 min. Dodaj ser, dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałki. Pieczeń pokrój w plastry, podawaj ze szpinakiem oraz makaronem.