Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej oraz mąka do posypania stolnicy
- 250-280 ml wrzącej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z suszonymi grzybami!
- Grzyby opłucz, przełóż do garnuszka, zalej letnią wodą i mocz przez 1-2 godziny.
- Do mąki dodaj szczyptę soli.
- Zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką, a po chwili wyrób energicznie elastyczne ciasto.
- Przykryj ciasto zwilżoną ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
- Namoczone grzyby gotuj, aż będą miękkie, odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
- Połowę ciasta rozwałkuj bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymaj pod ściereczką).
- Szklanką wycinaj kółeczka i kolejno na środku każdego placuszka układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i sklej dokładnie brzegi.
- Czynność powtarzaj, aż składniki się wyczerpią.
- Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.