Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 duża cukinia,
- 1 batat ok. 300 g,
- 2 marchewki,
- 1 zielona papryka,
- 400 ml mleka kokosowego,
- puszka pomidorów,
- czerwona pasta curry,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 50 ml soku z cytryny lub limonki,
- olej roślinny do smażenia,
- świeża kolendra lub mięta,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Czerwone curry z warzywami to jedno z najbardziej znanych dań tajskiej kuchni. Jest jednocześnie słone, słodkie i pikantne. Poza klasyczną pastą (red curry) składa się z warzyw, owoców morza, ryb i mięsa. W naszej wegetariańskiej wersji występuje z ziemniakami i batatem.
Wariacji na temat wegetariańskiego curry z warzywami jest nieskończenie wiele. Możesz dodać do niej również kalafiora, groszek cukrowy, pędy bambusa, ser tofu i podawać z ugotowanym ryżem lub ciepłym pieczywem.
- Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę pokrojoną w grube piórka.
- Dodaj do niej czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chili oraz pastę curry. Podsmaż przez 2 minuty.
- Batata i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (mniej więcej 2 na 2 cm) i dodaj na patelnię.
- Marchewki pokrój w półtalarki, paprykę w grubą kostkę i dorzuć do batatów i ziemniaków.
- Gdy całość się podsmaży, dodaj puszkę pomidorów.
- Po kilku minutach dodaj puszkę mleka kokosowego, nakryj i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (najwięcej czasu zajmie to ziemniakom i marchewce).
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj jeszcze 10 minut.
- Całość dopraw sokiem z limonki.
- Podawaj curry z warzywami ze świeżą kolendrą.
Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe:
Puchero - jednogarnkowe danie z Argentyny
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem
4 przepisy na sycące jednogarnkowe dania
Dania jednogarnkowe z ziemniakami